Margarinets vara eller icke vara

Hörrni, nu blir det debatt!

Jag är ingen expert på näringslära, verkligen inte. Jag äter definitivt inte alltid som jag borde, men jag är ganska medveten om de val jag gör. Jag försöker alltid välja så naturliga produkter som möjligt, dvs så lite processade som möjligt. Jag köper oftast ekologiskt när möjlighet ges, och jag köper hellre mina ägg direkt hos bonden än i mataffären. Såklart! Vidare undviker jag light-produkter och jag är inte speciellt förtjust i produkter där socker tagits bort och istället ersatts med sötningsmedel.

Och smör! Mitt smör. Ingen vågar ta mitt smör ifrån mig! Jag är inte säker på att jag skulle överleva utan smör. Jag skulle tex aldrig baka med något annat än riktigt smör. Både smak och konsistens är överlägsen. Minns ni när det var risk för smör-brist inför jul i Sverige för några år sedan? Då köpte jag typ 5 kg och la i frysen 🙂

Och jag måste erkänna att jag blev förvånad när Livsmedelsverket rekommenderar flytande margarin och lättmjölk till barn…? Antagligen är jag inte tillräckligt påläst för att tycka och tänka om det, men jag tycker ändå att det är konstigt (och äckligt) med margarin…

 

Så. Summa kardemumma – smör vs margarin – vad tycker ni?
Kolla nedan – så tillverkas smör – och – så tillverkas margarin. Källa.

Så tillverkas smör

 1. Grädde vispas kraftigt tills det bildas en grynig massa av smörkorn och vätska (kärnmjölk). Kärnmjölken tappas av och kvar blir smörkornen.
 2. Smörkornen sköljs och saltas, för att sedan arbetas ihop till färdigt smör.
 3. Smöret syras med hjälp av mjölksyrabakterier.
 4. Smöret kyllagras i sin förpackning för ytterligare mognad innan det distribueras till butiken.

Så tillverkas margarin

Margarin består av två faser, en fettfas och en vätskefas, som blandas. Fettfasen består framför allt av vegetabilisk olja som framställs och renas, precis som andra vegetabiliska oljor som används till matlagning och som ingrediens i olika livsmedel.

 1. Oljefröerna (oftast rapsfröer) värms för att inaktivera enzymer som kan orsaka härskning. Därefter krossas fröna och olja pressas ut mekaniskt. Resultatet blir pressolja samt resterande frömassa som kallas presskaka.
 2. Innan oljan används som ingrediens till livsmedel renas den i olika steg. Oljan behandlas med fosforsyra (E338) och neutraliseras med natriumhydroxid (E524), som båda är godkända livsmedelstillsatser. Därefter filtreras den för att få oljan så ren som möjligt – utan lukt, smak eller färgämnen, samt för att öka oljans motståndskraft mot härskning. Man tar bort eventuella färgämnen och tungmetaller i oljan med så kallad blekjord. Därefter tas smak- och luktämnen bort genom ångdestillering (även kallat deodorisering).
 3. En del oljor och fetter kan omestras. Omestring är en metod att göra ett fett fastare utan att förändra fettsammansättningen. Det innebär att fettsyrorna i fettet blandas så de olika fettsyrorna blir mer jämnt fördelade. Fettet blir alltså fastare i konsistensen, utan att bli mer mättat.
 4. Lecitin blandas in i fettet och har som funktion att binda samman fett och vatten i margarinet. Lecitin kan sägas fungera som en brygga mellan vatten och fett så att de kan lösa sig i varandra. Utan lecitin delar sig de olika faserna så att fettet ligger överst och vattnet underst.
 5. Fettet blandas nu med de vattenlösliga ingredienserna, som till exempel mjölk. Olika margarin innehåller olika mycket vätska. Lättmargarin innehåller mer väska än margarin med högre fetthalt. Lättmargarinets vätska måste också vara mer tjockflytande för att slutprodukten ska hålla ihop. För att göra vätskan mer tjockflytande använder man stärkelse eller gelatin.
 6. Aromämnen och salt tillsätts. Fettfasen och vätskefasen rörs ihop under kylning och man får en halvfast produkt som paketeras i bytta, folie eller flaska.
 7. Förpackningarna får vila och mogna innan de distribueras till butiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s