Bröd!

Jag älskar bröd. Alltså älskar!! En riktigt god smörgås är bland det bästa jag vet!

Jag bakar en del bröd, vissa bra andra lite mindre bra. Jag testar mig alltid fram, recept är för mesar 😉  Äh, skämt å sido, men jag tycker om att experimentera. Har man bara klart för sig ungefär hur mkt jäst/degvätska eller bikarbonat/fil man ska ha så kan man göra nästan vad som helst utöver det.


I helgen provade jag ett bröd med filmjölk, och både bikarbonat och bakpulver i. Jag läste såklart ett orginalrecept nånstans (minns inte var), men så tycket jag inte riktigt att det verkade så bra så jag ändrade om lite 🙂

1 liter fil
2 dl ljus sirap
1 banan
3 msk bikarbonat
2 msk bakpulver
500 g vetemjöl
100 g havgregryn
200 g rågsikt
100 g fyrkornskross
1 påse brödkryddor
1 krm salt

Sätt ugnen på 100 c. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner sirap, mosad banan och filmjölk. Rör ihop degen, den ska vara ganska lös, nästan rinnande. Häll hela alltet i en långpanna. Grädde i nedre delen av ugnen i 45 min. Höj till 150 c och grädda ytterligare 35-45 minuter. Här får man känna efter lite och känna sin ugn. Man vill ju ha ett saftigt bröd som inte gått för länge, men samtidigt ska det ju vara klart och inte geggigt! Låt svalna och skär i rutor. 

Det blev gott, men ganska sött. Nästa gång skippar jag bananen och byter ut sirapen mot brödsirap. Och så tar jag nog ännu mer rågsikt och kross, och mindre vetemjöl. Kanske skippar jag brödkryddorna också och kryddar med nåt annat. Funderar på att köra i lite soltorkad tomat och annat gott! Färsk tomat kanske. Rivet äpple är oxå gott i bröd, coh så riven morot såklart! (om jag hade ätit nötter hade jag definitivt haft i det, men nu gör jag ju inte det…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s